Annons

Annons

Vin till janssons frestelse?

Vin till julbordet är inte så dumt som det låter, särskilt om man inte är ölälskare... här kommer två oväntade men lyckade kombinationer!

Torr sherry och lagrat bubbel till julskinkan

Torr sherry och lagrat bubbel till julskinkan

Torr sherry är ett vitt långlagrat vin som med sin nötiga fyllighet fått en renässans till smakrika och lagrade ostar och korvar. Sherry är ett hantverksmässigt och prisvärt vin av hög kvalitet och som håller hur länge som helst samtidigt som det ger ett riktigt lyft i såser och grytor. Lustau är en ambitiös producent, prova deras lite lättare amontillado   (99 kr halvflaska) eller superfyndet Vintrys  (105 kr). Alkoholstyrkan ligger kring 18 % så det är inte ett starkvin som får dig att trilla av stolen efter julbordet. Sherryn serveras kylt som ett fylligt vitt vin, dvs om du tar ut flaskan ut kylen en halvtimme före maten så blir vinet perfekt tempererat.

Annons

När det gäller fet, söt, smakrik mat som det småvarma på julbordet finns det en vintyp som möter utmaningen elegant: lagrad champagne! Nu behöver inte bubblorna komma just från Champagne så länge vinet är gjort enligt samma metod, som Cap Classique från Sydafrika eller spansk Cava. Prosecco eller Asti med sin aromatiska frukt funkar fint till tolvslaget, men till maten matchar en vällagrad och brödig fransk crémant. Slå på stort med en magnum från bourgogne (299 kr) för bubbel utvecklas bäst i stora flaskor. Om du sedan tyckte om vinet så lägg upp ett litet lager till kommande nyår för detta vin blir bara bättre efter 10–20 år i garderoben. Detsamma gäller för en smakrik och fyllig Cap Classique från Pongracz i Sydafrika(249 kr i magnum).

När vi ändå är igång med julbordet… ett uppiggande vuxenalternativ till vit glögg till Kalle Anka är Lustaus välgjorda Vermut (149 kr) med bara en isbit. Pomerans, kaneldoft och fikon ger en resa tillbaka i tiden till farmors barskåp. Maximal hipsterfaktor!

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar