Annons

Annons

Vad jag har i min garderob

Ett rum som vetter mot norr och ett gammalt klädskåp är den perfekta starten på vinförvaring som ger mersmak.

Under året har jag läst in mig på forskning kring hur vin mognar och förutsättningar för att spara vin hemma. Vibrationer och temperaturvariationer hör man mycket om från försäljare av vinlagringsskåp, men forskningen visar att påverkan ändå är väldigt liten, i princip obefintlig om man bara lagrar några år.

Annons

Just tre-fem år ger massor till många av de viner som finns på systembolaget mellan 100-200 kr. Vinerna upplevs mer harmoniska, detta beror på att aromerna gifter sig precis som när köttgrytan är godare nästa dag.

I Sverige har vi sällan över 20 grader inomhus i ett rum som vetter mot norr, med de minsta variationerna över dygnet. Genom att förvara vinerna i ett rejält gammalt klädskåp minskar temperaturvariationerna ännu mer, och det absolut viktigaste: Vinerna skyddas från ljus, direkt solljus förstör ett vin så snabbt som på en vecka!

På Systembolaget.se har jag satt samman en lista med oerhört prisvärda viner som verkligen vinner på mellan 5-10 års lagring. Fina gå-bort-presenter eller att spara till ett särskilt firande? Välkommen ut ur garderoben!

Läs också


Annons

Annons

Laddar