Annons

Annons

Mustiga viner i vårvinterkylan

Sugen på kraftfulla och smakrika viner såhär på senvintern? En soldränkt "Super Tuscan" får vilken snömodd som helst att smälta...

Mustiga viner från Toscana

Kaliforniska mustiga viner av Cabernet Sauvignon-druvan brukar vara storfavoriten om man gillar mörka bär och saftig frukt, plus massor av amerikansk ek som bidrar med vanilj och kryddor. En flygvärdinna jag känner avnjöt denna urbra och balanserade Louis M Martini ”Napa Cab” (229 kr) på Francis Ford Coppolas vingård i Kalifornien. Bjud på förföriska salta och söta ”Devils on a horseback” till och njut en månad till av vintermys i skenet av tända ljus!

Annons

Lillebror från Sonoma County  (129 kr), fylld av sötmogen mörk frukt, funkar också bra till tex gräddsås och gelé .

Nu vet jag att många inte är vana vid tanken på att lägga över 150 kr på ett vin trots att man sparat pengar på att äta hemma och att flaskan bör räcka över hela helgen… men tänk på att vin är en hantverksprodukt!

Hursomhelst, i Italien har man börjat möta upp konkurrensen från Kalifornien med en kategori av vin som populärt kallas ”Super Tuscans”. Händelsevis finns nu en fantastiskt välgjord favorit från Brancaia, deras vin Tre (134 kr) bestående av tre druvor från tre olika vingårdar. Extra allt man hoppas hitta i ett vin från Toscana, lite som ett amerikanskt vin där smakerna är uppskruvade några snäpp i volym. Särskilt trevlig till ugnsrostade rotfrukter eller mustig rödbetssoppa, druvan Sangiovese (”Jupiters blod”) kan ha en liten jordig ton som matchar fint till maten.

Fler tips på smakrika röda kap:

Elegant italienare till hårda ostar

Läs också


Annons

Annons

Laddar