Annons

Annons

Lutfisk: Från bottennapp till flygfisk med Pinot och koriander

Tillhör du dem som anser att lutfisk med kryddpeppar är ett bottennapp? Lägg till ett gott glas vin, blommig julsenap och plötsligt flyger fisken!

Lutfisk, pinot och syltade kantareller

Lutfisk, pinot och syltade kantareller. Foto: Elisabeth Thorsén

För någon vecka sedan provade vi på en middag två vita viner av druvan pinot gris för 99 kr för att se vilken som passade bäst till vietnamesiska sommarrullar. Vinnaren blev grauburgundern från Tyskland, balanserat apelsinblommig med fyllig melonton matchade smakerna hos färska grönsaker och sojamayo perfekt.

Annons

Samma viner provade jag till kokt torsk med syltade kantareller och de klassiska lutfisktillbehören bechamelsås med kryddpeppar och min hemgjorda favoritsenap (recept se nedan). Nu kom den intensiva blommigheten i den persikofruktiga kandidaten från Nya Zeeland till sin rätt och kompletterade kryddorna i maten fint.

Tyskland har välgjorda mjuka och kryddiga röda viner av pinot noir som äntligen börjar dyka upp hos oss. Till lutfisken passar detta pomeranskryddiga och körsbärsdoftande superfynd från Becker (139 kr), lufta några timmar för vinet behöver öppna upp sig lite. Särskilt delikat i kombination med kryddpeppar och den krämiga bechamelsåsen!

 

Hemlagad julsenap med koriander

Rostade korianderfrön blir härliga i senap, långt ifrån den tvåliga smak som koriandermotståndare hävdar.

Rosta ½ dl korianderfrön i en torr panna tills de börjar sprida en rund, blommig doft. Mixa korianderfröna med 1 påse (80g) vardera gula och bruna senapsfrön. Rör i 1 dl vitt vin, därefter ½-1 dl honung och ½ dl rapsolja och en nypa salt. Låt senapen stå och mogna minst ett dygn i kylen.

Läs också

2 kommentarer

Annons

Annons

Laddar