Annons

Annons

Lagringsprojektet – fynda i februari!

Har du plats i din garderob för vårens nyheter? Nu kommer viner i rask takt från superåret 2015 i Bourgogne, så det är hög tid att fylla förrådet med fynd att avnjuta om fem-tio år.

Vit bourgogne vintage 2015 gör ingen besviken

Vit bourgogne vintage 2015 gör ingen besviken

Det trevliga är att året 2015 bjöd på sol och massor av smak i vinerna, även de i lägre prisklassen för regionen. Sainte Claire (150 kr), som jag haft förmånen att avnjuta ett tio år gammalt exemplar av, utvecklar massor av smak av mineral, nötter, ananas och mogna äpplen med så lång liggtid. 2015 års version lär inte göra någon besviken 2025.

Annons

Den som inte vill vänta 10 år på sin Bourgogne att mogna laddar med fördel upp med ett lager Kimmeridgien, obegripligt smakrik och komplex för i nivån futtiga 110 kr. Plocka fram en flaska om året och följ hur vinet utvecklas! Ett riktigt skaldjursvin, så här års gott till värmande räksoppa efter den raska promenaden hem i 2 grader och sidledes blötsnö.

Samma sak gäller för Tim Adams australiensiska version av Rieslingdruvan (150 kr). Den är redan nu fruktig av persika och äppelblom, men kommer bara att bli mer karaktärsfull av honung och ananas med tiden. Prova musslor med limeblad till!

Ännu större aromatisk fruktighet och intensitet har 1583 Albariño (190 kr) av nektariner, apelsinblom, mineral och mandarinskal och en aning vanilj. Dessutom härligt fet och fyllig med ett långt friskt avslut, som får än mer kräm och koncentration med tiden. Den som väntar på nåt gott…

Läs också


Annons

Annons

Laddar