Annons

Annons

Bästa rödvinerna i tillfälliga sortimentet just nu

Välkommen till en blogg för livsnjutare! Oavsett om du planerar söndagsmiddag med familjen eller att göra vännerna lyckliga på lördagskvällen; titta hit redan på en måndag för meny och beställ finvin till närmaste systembolag. Den lilla extra omtanken ger riklig belöning!

Jag får ofta frågan av vänner: ”Du som vet vilka viner som är fynd just nu, vad ska jag köpa?”

I den här bloggen kommer jag därför att bjuda på en  genväg till de intressanta vinerna i de små partier som lanseras, och en guide i hur och när vinerna ska drickas. Min utgångspunkt i valet av viner är balans, intensitet och personlighet som är mer spännande än genomsnittet i sortimentet som kostar max 200 kr.

Annons

Jag uppmuntrar även ett litet hemmalager av viner som ska väntas in eftersom det är roligt att lagra själv, och ofta lönsammare än börsen!

Då börjar vi.

 

Mother's milk – ett vin med bättre smak än namn. Foto: Elisabeth Thorsen

Mother’s milk – ett vin med bättre smak än namn.

Vinet med det bisarra namnet Mother’s milk (159 kr) blev en storfavorit när vi provade det på sommelierkursen. Det är fylligt, packat av mogna björnbär och blåbärsyoghurttoner, samtidigt inte så strävt. Just därför passar det bra till mat som indisk lammgryta, där ett strävare syrahvin av samma druva men från Frankrike skulle bli för tufft. Här hittar du ett passande recept på lammgryta.

Bärigheten i vinet går också fint till beskan i brysselkål och lingonsylt till en mustig tjälknöl.

Solmogna björnbär och mörka körsbär med inslag av peppar och kryddörter, och inte så mycket av dill som annars brukar vara typiskt för Rioja eftersom det bara har en mindre del av tempranillodruvan, har spanska Gabaxo (179 kr). Saftigheten gör att detta vin inte krockar med lite söta rotfrukter och säsongens kung, pumpan! Laga till exempel ugnsbakad pumpa med salvia och stek några fläskkotletter till.

Nästa vecka kommer jag att tipsa om två vita, mat- och lagringsvänliga vinfavoriter. Trevlig helg!

 

Läs också


Annons

Annons