Annons

Annons

Äppelmust till menyn på Kiviks Hotell

Semesterlunch i skuggan? Ett glas svalt vitt vin är förföriskt, men sen blir eftemiddagen sömning... Servera med uppfriskande kyld äppelmust istället och spar vinet till en apertif i bersån!

 

Äppelmust i glaset på sommarlunchen

När must-SM gick av stapeln passade Kiviks Hotells restaurang på att matcha en hel meny matchad med olika sorters äppelmust. Hotellet är värt ett besök bara för att sitta i trädgården som reser sig brant över havet och blicka ut över den blå horisonten…

Annons

Det mest slående var att musterna inte alls liknade varandra, passade perfekt till maten och att det var stora skillnader i kvaliteten. Bäst var Rörumsro, en frisk must som sticker ut med känslan av att sätta tänderna i ett trädgårdskallt höstäpple. Tosterup har även läckra hantverkscider med och utan alkohol. Servera med en härlig sallad med äppelcidervinägrett, ädelost och lite bacon. Eller med grillad fläskkarré och glaserade primörrödbetor.

I första hand, lägg ut en trevare redan nu till grannar och kollegor; vem brukar få mycket äpplen över? Sök sedan upp ditt närmsta presseri, eller investera i en liten begagnad äppelpress om du har plats. En gammaldags press som inte tar ut mer än runt 60% av äppelvikten ger den renaste och mest delikata musten, pressresterna blir utmärkt gödsel i trädgårdslanden.

Gamla skruttiga äppelträd ger de mest koncentrerade frukterna, så fläckiga äpplen är inget hinder, så länge där inte är något ruttet på frukten. Belle de boskop och IngridMarie ger extra härlig äpplighet i musten!

Ett favorittips på somrigt blommigt vitt vin hittar du här!

Läs också


Annons

Annons

Laddar