Annons

Annons

Maffiga vita höstviner

Rött vin kan ge huvudvärk och sömnproblem för somliga, som därför hellre väljer vitt. Den goda nyheten är att det inte behöver vara någon nackdel alls.

Vit rioja värd att prova

Vit rioja värd att prova Fotograf: Prosecco condigliano

Hösten är ett bra tillfälle att prova fylliga och fatlagrade vita viner med lite ålder som är härliga till mustiga rätter med säsongens alla råvaror.

För några veckor sedan campade jag med några kompisar på naturhotellet i Nyrup och lagade där en härlig middag med smakrika ostar från Osterian, skånskt rökt sidfläsk, vitlök, blomkål, färska örter, rostade rotfrukter… Till detta provade vi tre smakrika vita viner varav två lagrade sydeuropeer blev storfavoriter: Spanska Capellaia (169:-) med nötter, smörig vanilj och mogna äpplen  och Italienska Greco di tufo (175:-) som är gyllene av fatlagring, smakrikt av honung, mogen ananas och lite rökiga ekfat.

Annons

Prova att matcha med ett recept på smörbrynt fisk eller färsbiffar med likaledes smörstekt svamp eller bacon… var inte rädda för en extra smörklick till fisken.

Missade du min första post?

Det här ska du dricka till lammsteken

Läs också


Annons

Annons

Laddar