Annons

Annons

Bekvämlyx i vårkväll: Räkor, toast och ett glas Vouvray

När vårsolen börjar värma upp glasverandan – då är det dags för fredagsmys med räkor och vitt vin!

Vårkänslor, räkor och vitt vin från Vouvray

 

En klassiker till räkor med tillbehör, helst med citrondoftande hollandaisesås istället för majonnäs, är tysk Riesling. Eftersom räkor innehåller mycket umami så passar det bra med frisk syra och liten diskret sötma. (Umami kan göra att helt torra viner känns beska eller sträva.) Jag rekommenderar varmt att låta en flaska av välgjort citrusfruktiga Dragonstone  (109 kr) slinka ner i vårskymningen.

Annons

Viner från Loiredalen mot atlantkusten passar bra till smakrik skaldjurspaj, gärna med en klyfta citron för att matcha vinet. Från byn Vouvray (129 kr) kommer honungsdoftande vita viner med ton av mogen citron och ananas.

Nu är de svenska musslorna som bäst, och även här är det viktigt att vinet inte har lagrats på ekfat eftersom eken blir metallisk i smaken mot musslor och ostron. Däremot passar det bra om vinet har lagrats på jästfällningen (sur-lie på flaskan), det gör kombinationen mjukare, som klassikern Sèvre-et-maine  (100 kr) som är citrusfrisk med lätt doft av nyrostat bröd.

Tips på skaldjursrecept med lite hetta hittar du här:

Lagrade vita viner att fynda på Systembolaget

 

 

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar